Diplomerad zonledare i ”Metoden Fria zoner”

– till stöd för unga som lever med begränsat livsutrymme pga hedersnormer.

En utbildningen för fritidsledare som Svenska Settlementförbundet bjuder in till i samarbete med FreeZone Sweden, på uppdrag av MUCF (Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor).

Ledarutbildningen för Fria Zoner är en interaktiv utbildning innehållande både teoretisk kunskap och praktiska verktyg för bemötande. Utbildningen skapar en ökad trygghet i att arbeta med och stötta unga som lever i en hederskontext. Metoden ger stöd för unga 11 och 22 år, oberoende könstillhörighet, som lever med begränsat livsutrymme pga hedersnormer eller har erfarenhet av flykt/migration.

Ledarbok och metodmaterial ingår i utbildningen
Kopplat till Metoden Fria zoner ingår en ledarbok och två övningsdelar (Fria och Nya zoner), pedagogiskt upplagda och anpassade efter olika målgrupper.

Anmälan: staffan.lindqvist@settlements.se 
OBS! Senast den 22 december kl 12.00

Utbildningsdagar

  •  Introduktion – online     Torsdag 13 januari kl 10.30 – 12.00
  •  Fördjupning – online      Måndag 24 januari
    Välj ett av alternativen:         Alt 1) kl  9.00 – 12.00   Alt 2 kl 13.00 – 16.00
  • En heldagsutbildning:
    Välj ett av alternativen:
    – Helsingborg                      Torsdag 27 januari kl 10.00 – 16.00
    – Stockholm                          Måndag  7 februari kl 10.00 – 16.00
    – Skellefteå                          Torsdag 17 februari kl 10.00 – 16.00

Utbildningen sker också via den digitala plattformen Thinkific i kombination med den halvdags zoomträffen samt den fysiska dagen som fokuserar på att fånga upp frågor, göra övningar från materialet och träna lösningsfokuserad samtalsmetodik.

Mer om utbildningen
I kursen ges fördjupad kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck och praktiska redskap såsom samtalsmetodik, ledarskap, mänskliga rättigheter, normkritisk pedagogik och övriga metoder. Ledaren är det viktigaste redskapet i mötet med unga och kommer under utbildningen att få göra övningar från materialet samt reflektera över sig själv och sin roll.

Som deltagare i kursen får du en Ledarbok samt Nya och Fria zoners övningsböcker.
Utbildningen ges via den digitala plattformen Thinkific i kombination med en halvdags zoomträff samt en fysisk dag som fokuserar på att fånga upp frågor, göra övningar från materialet och träna lösningsfokuserad samtalsmetodik.

Fria zoner är en kvalitativ insats där deltagarna och ledarna bygger relationer och tillit på djupet.
Metoden syftar till att höja självkänslan och självförtroendet samt sänka stressen och bidra till en högre KASAM (Känsla av sammanhang). De unga blir medvetna om sina rättigheter och får redskap till att öka sitt livsutrymme. De Fria Zonerna är trygga gruppforum där deltagarna får känna gemenskap, slappna av, ha kul, diskutera och samtidigt få individuell handledning inom ramarna för gruppen. Genom Fria zoner uppmärksammas unga som lever med hedersförtryck de får en tillitsfull relation till en vuxen och rätt stöd vid behov. Metoden kan även användas som grund för en workshopserie eller liknande.

Om metodmaterialen
Ledarboken tar upp teori kring teman som är relevanta för arbetet med zoner. Det finns information om mänskliga rättigheter, svensk lagstiftning och vägledande principer kopplat till målgruppen, behov och mående hos unga med erfarenhet av migration och flykt. Det ges även grundläggande kunskap om hedersrelaterat våld och förtyck samt information om livssituationen för unga i en hederskontext. Det finns även kunskapsunderlag om normer, psykisk hälsa, självkänsla och självförtroende, stress, trauma och vikten av en god andning. Ledarboken avslutas med det praktiska arbetet i att driva och hålla i zoner.

Övningsdelen Fria Zoner omfattar 12 träffar. Centrala teman är självkänsla och välmående, stresshantering, andnings- och avslappningsövningar, normer, rättigheter kopplade till målgruppens livsutrymmen, stödvägar, relationer, kropp och sexualitet m fl. Övningsdelen Nya Zoner omfattar 10 träffar och är utvecklad och anpassad för samtals- grupper med unga som har erfarenhet av migration eller flykt med fokus på de unga som har levt i kollektivistiska samhällen. Några centrala teman är självkänsla & självförtroende, rättigheter, kultur & normer, ensamhet, familj & släkt, kärlek & relationer m fl.

Om FreeZone Sweden
Är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som grundades i Skåne 2013 av socionomen och entreprenören Johanna Salama. Visionen är att varje barn och ungdom ska få växa upp i ett jämlikt och tryggt samhälle, känna sitt värde och skapa sin identitet och liv i frihet.